DEN HAAG - Nederland heeft woensdag met een overweldigende meerderheid 'nee' gezegd tegen de Europese grondwet. Bij een opkomst van 62,8 procent stemde 61,6 procent van de kiezers tegen en 38,4 procent voor. Het kabinet zal het voorstel voor de grondwet nu intrekken, kondigde vice-premier Zalm woensdagavond aan.

Bekijk video: Nederland wijst grondwet af
Modem/ Breedband

Bekijk video: Einduitslag referendum: 62 procent tegen Modem/ Breedband
Bij een opkomst van 62,8 procent stemde 61,6 procent tegen

De afwijzing in Nederland was een stuk groter dan in Frankrijk, waar zondag 55 procent van de bevolking nee zei tegen de grondwet. Ook de opkomst was veel hoger dan verwacht. Vooraf hadden CDA en PvdA gezegd de uitslag te zullen respecteren bij een opkomst van minstens 30 procent.


Feest bij de SP in Amsterdam nadat de uitslag van het referendum bekend is geworden

Amsterdam

In Amsterdam stemden minder mensen dan gemiddeld, net iets meer dan de helft. Maar zij blijken wel meer richting Europa te denken. Van de opgekomen Amsterdammers stemde 57,7 procent tegen en 42,3 procent voor de grondwet.

De stemmen waren snel geteld in Amsterdam. Volgens het bureau verkiezingen kwam dat door het handmatig tellen en door de simpele keuze op het biljet, dat met een rode potlood moest worden ingevuld, tussen voor en tegen.

Rotterdam

In Rotterdam was het aantal nee-stemmers beduidend groter. In totaal 67,6 procent stemde tegen. Van de kiesgerechtigde Rotterdammers nam de helft (53,4 procent) deel aan het referendum.

De gemeente Den Haag heeft woensdag gematigd gestemd. Van de stemmers was 58,5 procent tegen en 41,5 procent voor de Europese grondwet. Ruim de helft van Hagenaars (53,1 procent) bezocht een stemlokaal. De uitslag van de stad kwam relatief laat. Wat daarvan de oorzaak is, kon een gemeentewoordvoerder 's avonds nog niet zeggen.

Eerste gemeente

Het Gelderse Rozendaal wist woensdagavond als eerste gemeente de uitslag te melden. Het versloeg daarmee favorieten als Schiermonnikoog en Renswoude.

Burgemeester A. Boerma toonde zich trots. De gemeente, met één kieslokaal, gebruikte dit keer voor het eerst een stemmachine. Stiekem hoopte Rozendaal erop de eerste te zijn. Nu dat gelukt is, is de gemeente dolblij.

De burgemeester is vooral trots dat zoveel mensen kwamen stemmen. Ruim 82,5 procent nam de moeite zijn voorkeur te kennen te geven. Rozendaal heeft bij andere verkiezingen vaak de hoogste opkomst van Nederland.