SCHIPHOL - Een hevige vechtpartij heeft dinsdagavond de landing van een toestel van Austrian Airlines op Schiphol ernstig in gevaar gebracht. Twee broers uit Oostenrijk hadden zo'n erge ruzie, dat het cabinepersoneel hen niet meer in toom wist te houden en zich niet meer konden richten op de landingsprocedure.

Een woordvoerder van de marechaussee op Schiphol zei woensdag in een reactie dat het om een "uiterst gevaarlijke situatie ging". "Passagiers moesten de bemanning tijdens de landing te hulp schieten om de twee mannen in bedwang te krijgen. Die vielen in een reactie daarop ook de bemanning en de passagiers aan. Er heerste daardoor grote paniek en wanorde tijdens de landing."

De vechtende Oostenrijkers zijn na de landing direct aangehouden en in verzekering gesteld. Zij verwondden bij hun arrestatie nog een marechaussee. Beiden raakten zelf ook gewond door het geweld. Het incident gebeurde dinsdagavond rond 22.00 uur op een vlucht van Wenen naar Schiphol. De achtergrond van de ontstane vechtpartij ligt waarschijnlijk in de relationele sfeer. Een van de broers bleek ook flink onder invloed van alcohol.

De marechaussee neemt dit incident "zeer hoog op". Zeker omdat de vechtende mannen het volle vliegtuig en dus ook alle inzittenden in groot gevaar hebben gebracht. De gezagvoerder van het vliegtuig deed na afloop van de vlucht aangifte tegen de twee passagiers uit Oostenrijk. De marechaussee heeft een rechercheteam op de zaak gezet.