DEN HAAG/EINDHOVEN - Een nadere inspectie van het toestel van de Turkse maatschappij Onur Air dat woensdag vlak voor het vertrek van de luchthaven van Eindhoven kerosine lekte, heeft uitgewezen dat een brandstofklepaansluiting kapot was. De oorzaak van de storing is nog niet vastgesteld, liet de luchtvaartinspectie weten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De passagiers hebben volgens een woordvoerder van de inspectie geen gevaar gelopen, zij konden het toestel - een Airbus 321 - zonder problemen verlaten. Er was geen sprake van paniek aan boord. Het toestel is voorzien van zogenoemde ribbels op de vleugels waardoor de brandstof niet bij de hete motoren kan komen.

De 138 passagiers die naar Antalya zouden vliegen, zullen vanavond met een Onur-vlucht vanaf Schiphol alsnog naar Turkije vervoerd worden. Zij worden met bussen naar Schiphol gebracht, zei een woordvoerder van Eindhoven Airport. Het toestel stond met draaiende motoren op punt van vertrek, toen directeur De Boer van de luchthaven vanuit zijn kantoor de brandstof vanuit een van de vleugels zag lekken.

Volgens Onur-manager Aksak, die snel ter plekke was, "moet dit niet gezien worden als slecht onderhoud". Volgens hem gaat het om "een vrij nieuw toestel".

Vliegverbod

Het incident komt een week nadat de inspectie het vliegverbod tegen Onur Air introk dat sinds 12 mei van kracht was. De maatregel was ingesteld nadat er een aantal gebreken bij Onur-toestellen waren geconstateerd. Na het indienen van een actieplan en in overleg met de Turkse luchtvaartinspectie gaf de IVW vorige week dinsdag Onur het groene licht, met dien verstande dat de maatschappij wel onder verscherpt toezicht zou blijven staan.

Volgens Onur-Air-advocaat Vreede is het toestel, een Airbus 321 van de Amerikaanse leasemaatschappij ILFC, dinsdag nog geïnspecteerd door de Italiaanse luchtvaartinspectie, in het kader van het scherpere toezicht dat ook daar voor Onur geldt.

Onderhoudsbeurt

"Het toestel was 8 mei verder afgeleverd na de zwaarst mogelijke onderhoudsbeurt van enkele maanden door een erkend bedrijf in China, Ghangzhou Aircraft Maintenance and Engineering Company."

Het toestel van de Turkse maatschappij Onur Air is even voor half zes leeg vertrokken naar Turkije, naar Antalya. Dat gebeurde met instemming van de luchtvaartinspectie, liet een woordvoerder weten.