DEN HAAG - In navolging van andere Europese landen krijgt nu ook Nederland een specialistisch team dat bij grote rampen zeer snel inzetbaar is. Volgens projectleider J. Keulen is het team eind operationeel.

Het team krijgt 150 leden en moet bij een ramp binnen een uur in het vliegtuig kunnen zitten naar de rampbestemming. Die kan in Nederland liggen, maar ook in het buitenland, tot 5000 kilometer ver weg. Het team is opgezet naar aanleiding van de aardbevingsrampen van 1999 in Turkije en de vuurwerkramp in Enschede.

Snel ter plaatse

"We willen hoogwaardige hulp bieden in gebieden waar bijvoorbeeld een aardbeving is geweest. Ons team moet een aanvulling zijn op de lokale hulpverlening", zegt Keulen. "We willen mensenlevens redden. Dat kan alleen als we snel ter plaatse kunnen zijn. Als je er niet binnen enkele uren staat, ben je te laat."

Convenant

In het rampenteam werken brandweer, politie, de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR) en de ministeries van Binnenlandse Zaken, Defensie en Buitenlandse Zaken samen. De betrokken partijen willen in september een convenant tekenen over de invulling van het rampenteam.