Komend weekend gaat de 105e editie van de Tour de France van start. Daarom zat wielerkenner Mart Smeets vrijdag klaar om al jouw brandende vragen over de wielerronde te beantwoorden op ons reactieplatform NUjij.

De vragensessie is inmiddels voorbij en de reacties onder dit artikel zijn gesloten. De vragen en antwoorden zijn hieronder natuurlijk nog wel te lezen.

Wat maakt de Tour bijzonder? Welke renners zijn de moeite waard om te volgen? En hoe zit het met Nederlanders in de Tour? Het concept is simpel: jij stelt je vraag onder deze tekst, Smeets geeft antwoord op de beste en leukste vragen.

De vragen die beantwoord worden, zullen onder het artikel verschijnen. De andere vragen publiceren we niet om het overzichtelijk te houden. Reacties op antwoorden van Smeets zullen alleen getoond worden als ze iets toevoegen.

Encyclopedie

Smeets is een lopende 'Tour de France-encyclopedie'. Van 2003 tot en met 2014 presenteerde hij De Avondetappe bij de NOS. Tijdens de Ronde van Frankrijk ontving de presentator samen met vaste gasten als Rob Harmeling en Thijs Zonneveld mensen uit de sportwereld en sportliefhebbers.

Deze zomer bespreekt Smeets de Tour in een dagelijkse videocolumn op NU.nl. In een paar minuten neemt hij de kijker mee langs opvallende zaken uit de afgelopen etappe. De video's over de Tour de France komen dagelijks tussen 20.00 en 21.00 uur op de voorpagina van NU.nl en op NU.nl/Mart.