LELYSTAD - De politie Flevoland gaat deze zomer strenger optreden tegen homoseksuele mannen die in het openbaar seks hebben in twee bossen bij Lelystad. De extra dagelijkse controles, vooral bij mooi weer, komen na een regen van klachten vorig jaar zomer.

Campinggasten in het Larserbos en omwonenden van het Zuigerplasbos hebben al jaren last van mannen die op openbare plekken in het bos seks hebben. Ook bij de politie komen regelmatig meldingen binnen.

Vooral Flevolandschap, beheerder van het Larserbos, klaagde vorige zomer dat de politie en de gemeente Lelystad veel te weinig maatregelen namen tegen de openbare schennis door homo's.

In gesprekken zijn de burgemeester, de politie en de natuurbeheerder overeengekomen, dat er in het zomerseizoen dagelijks extra politiesurveillances zijn. De politie zal iedereen die in het openbaar seksuele handelingen verricht op de bon slingeren.

In het najaar bekijken alle partijen of de acties het gewenste effect hebben gehad. Een aparte plek voor homo's nabij Lelystad is volgens de gemeente nog niet aan de orde.

Natuurbeheer

Natuurbeheerder Flevolandschap is verheugd over de extra controles. "We zijn blij dat er eindelijk concrete plannen zijn, zodat we beter in beeld krijgen waar de problemen het grootst zijn", aldus een woordvoerster. Bij het bos komen overigens geen waarschuwingsborden over de extra politiecontrole.