BISJKEK - Een menigte van ten minste tweehonderd personen heeft woensdag het hooggerechtshof in de Kirgizische hoofdstad Bisjkek bestormd. Ze sloeg ruiten in en verjoeg een groep demonstranten die het gebouw sinds april bezet hield.

Het gebouw was in handen van aanhangers van kandidaten die de parlementsverkiezingen van maart verloren. De fraude bij deze verkiezingen veroorzaakte een volksopstand, die tot de val van president Akajev leidde. Nieuwe presidentsverkiezingen worden 10 juli gehouden.

Bevrijden

Een van de bestormers zei dat ze "aan de kant van het volk" staan en het gebouw wilden bevrijden van de bezetters. De bestormers gooiden matrassen en dekens van de verdreven bezetters naar buiten. Tussen beide partijen braken knokpartijen uit.

Ongewapende politieagenten slaagden er uiteindelijk in de beide partijen te scheiden en het gebouw uit te werken.

De politieke situatie in het verdeelde Centraal-Aziatische land is gespannen. De aanvallers die woensdag met bussen arriveerden, komen vooral uit het economisch meer ontwikkelde noorden. De bezetters van het gebouw komen vooral uit het etnisch meer diverse zuiden.