DEN HAAG - Nederland moet bolletjesslikker die drugs Nederland binnensmokkelen weer direct terugsturen naar hun moederland. De huidige politieke keuze om iedereen vast te zetten is niet meer haalbaar. Door alle koeriers gevangen te houden loopt vooral het justitiële systeem in Haarlem vast.

Dat zei J. de Wijkerslooth, de voorzitter van het college van procureurs-generaal, woensdag tijdens de presentatie van het jaarverslag van het Openbaar Ministerie (OM). Volgens de baas van het OM in Nederland blijft het nu voor drugsbendes lucratief om bolletjesslikkers te blijven inzetten, ondanks de huidige noodmaatregelen van Korthals.

Er moeten in zijn ogen veel meer koeriers worden opgepakt, zodat er veel meer drugs worden onderschept. Op die manier wordt het minder aantrekkelijk voor drugsorganisaties om op deze manier te smokkelen. Het is volgens De Wijkerslooth onmogelijk om al die onderschepte koeriers vast te houden.

De voorman van het OM vertelde dat er in Haarlem door de drugskoeriers nu heel veel zaken blijven liggen op het gebied van veiligheid. Als voorbeelden noemde hij zware woninginbraken en geweldsdelicten. De politiek moet in zijn visie een andere keuze maken. In Haarlem dreigt men langzaam kopje onder te raken.

Bolletjesslikkers

De manier om de problemen met bolletjesslikkers op te lossen is volgens De Wijkerslooth om alle koeriers in de kraag te vatten en alle drugs af te pakken. "Daarna moeten ze met kerende post met een stempel in hun paspoort en een dagvaarding worden teruggestuurd", meent hij.

Op die manier kunnen de koeriers ook Nederland niet meer inkomen, omdat in hun paspoort staat dat ze niet meer welkom in Nederland zijn. Door de koeriers vervolgens bij verstek te veroordelen krijgen de koeriers ook een strafblad in Nederland.

Het idee van De Wijkerslooth staat lijnrecht tegenover het beleid van minister Korthals van Justitie. Die staat voor het zo veel mogelijk aanhouden en vervolgen van bolletjesslikkers.