WASHINGTON - Een van de grootste journalistieke en politieke mysteries uit de jongste geschiedenis lijkt opgelost. Na dertig jaar is de identiteit onthuld van de onbekende bron in het Watergate-schandaal, dat in 1974 de Amerikaanse president Richard Nixon de kop kostte. De Amerikaanse krant The Washington Post , die de affaire aan het licht bracht, bevestigde dinsdag dat FBI-topfunctionaris Mark Felt de zogenoemde 'Deep Throat' was.

De verklaring volgt op de uitlatingen van de voormalige plaatsvervangend directeur van de Amerikaanse federale recherche, die in een interview met het blad Vanity Fair stelde dat hij Deep Throat is. De nummer twee van de FBI was de bron van het journalistenduo Woodward en Bernstein. Felt had toegang tot gedetailleerde informatie. Woodward en Bernstein wilden de identiteit pas na de dood van de informant openbaar maken.

Deep Throat

"Ik ben de man die ze Deep Throat noemden", zegt de 91-jarige Felt in Vanity Fair. Hij stelt dat hij niet met opzet Nixon ten val wilde brengen. "Ik deed alleen mijn plicht. Ik geloof niet dat het iets was om trots op te zijn", aldus Felt.

Woodward en Bernstein waren in 1972 gaan spitten naar de achtergronden van wat aanvankelijk een onschuldige inbraak leek in het Watergate-gebouw, het hoofdkwartier van de Democratische Partij. De daders hadden er afluisterapparatuur willen aanbrengen, maar werden gearresteerd.

Het nieuws over de inbraak was de opmaat naar een omvangrijk schandaal, waarbij de publicaties van Woodward en Bernstein in The Washington Post een essentiële rol speelden. Langzaam maar zeker werd duidelijk dat de Republikeinse president weet had van de inbraakplannen en nog veel meer mensen bespiedde van wie hij vermoedde dat zij uit waren op zijn val.

Dramatische tv-toespraak

Door een onderzoek van het Amerikaanse parlement kwam Nixon steeds meer onder vuur te liggen. Uiteindelijk wachtte hij de conclusies, die onvermijdelijk op een afzettingsprocedure zouden uitdraaien, niet af. Op 8 augustus 1974 kondigde hij in een dramatische tv-toespraak zijn aftreden aan. De volgende dag vertrok hij met een helikopter uit Washington. Vice-president Ford volgde Nixon op en voorkwam dat er een proces tegen zijn voorganger kwam. Een aantal naaste medewerkers van Nixon werd wel veroordeeld voor hun aandeel in het schandaal. Nixon overleed in 1994 op 81-jarige leeftijd.

Felt is al vaker als potentiële bron van Bernstein en Woodward genoemd. In 1999 ontkende hij dit nog. Drie jaar later zou hij zijn geheim aan onder meer zijn dochter, bij wie hij inwoont, hebben opgebiecht. Die zou hem uiteindelijk hebben overtuigd om in de openbaarheid te treden. Felt's dochter zou meermalen met Woodward hebben gebeld en hem hebben gevraagd om gezamenlijk met de onthulling te komen. Woodward zou dit echter hebben geweigerd. Hij vreesde dat Felt, wiens geestelijke vermogens achteruit gingen, tegen zijn zin naar buiten zou treden.

Woodward en Bernstein brachten na Nixon's aftreden het boek All The President's Men uit over hun Watergate-verslaggeving. Daarin beschreven zij hoe zij Deep Throat op allerlei stille plekken in Washington ontmoetten, zoals ondergrondse metrostations en parken. Het boek werd later verfilmd, met Dustin Hoffman en Robert Redford in de hoofdrol.

/LINK
Wiki Watergate-schandaal