KANDAHAR - Een zelfmoordaanslag heeft woensdag in een moskee in het Zuid-Afghaanse Kandahar ten minste twintig personen het leven gekost. Zeker veertig mensen raakten gewond, aldus de directeur van een ziekenhuis in Kandahar. Een verslaggever van het Franse persbureau AFP zei eerder zeker 27 doden te hebben gezien.

Onder de slachtoffers bevindt zich ook de politiecommandant van de hoofdstad Kabul. De aanslag is de bloedigste dit jaar en een van de ernstigste sinds het Taliban-regime in 2001 werd verdreven.

Op het moment van de aanslag waren ruim vijftig mensen in de moskee aanwezig. Een ooggetuige zei dat na de aanslag overal ledematen verspreid lagen.

Rouwplechtigheid

In het islamitische gebedshuis vond op het moment van de krachtige explosie een rouwplechtigheid plaats voor een hoge geestelijke. De man, Mawlavi Abdullah Fayaz, werd zondag in het centrum van de stad door twee mannen op een motor doodgeschoten.

Fayaz gaf leiding aan een door de overheid ingestelde raad van islamitische geestelijken. Vorige week liet hij zich tijdens een bijeenkomst van moslimleiders zeer kritisch uit over Mullah Mohammad Omar, de voortvluchtige leider van de Taliban.

In Kandahar stond in 1994 de wieg van de Taliban, die vandaar uit de rest van het land veroverden. Het Taliban-regime werd in 2001 door de Amerikanen verdreven.