PORT-AU-PRINCE - In Haïti is een Franse honorair consul dinsdag in zijn auto doodgeschoten. Dat heeft een woordvoerder van de Franse ambassade gemeld.

Paul-Henri Mourral, honorair consul in de noordelijke stad Cap-Haïtien, liep diverse schotwonden op toen hij onderweg was van zijn woonplaats naar Port-au-Prince. Hij werd onder vuur genomen ter hoogte van het vliegveld van de hoofdstad. Hij overleed in het ziekenhuis. Mourral was eigenaar van een hotel in Cap-Haïtien.

Markt

Ook elders in Haïti laaide dinsdag het geweld weer op. Bij een schietpartij in de hoofdstad werden zeker twee mensen gedood. Ook zou een onbekend aantal doden zijn gevallen nadat een drukke markt vanaf vier kanten in brand was gestoken.

Het afgelopen halfjaar zijn volgens mensenrechtenorganisaties honderden mensen in Haïti door geweervuur om het leven gekomen. De gewapende bendes zijn voornamelijk aanhangers van de in februari vorig jaar verdreven president Jean-Bertrand Aristide.

Een jaar geleden werd een VN-vredesmacht van 6.000 militairen en 1400 man politie gestationeerd in Haïti. De VN hebben het mandaat voor de Minustah dinsdag verlengd.