DEN HAAG - CDA, LPF en VVD hebben overeenstemming bereikt over de verdeling van de ministersposten en staatssecretariaatschappen in het aanstaande kabinet-Balkenende. Dat maakten de onderhandelaars Van der Hoeven (CDA), Herben (LPF) en Zalm (VVD) woensdag bekend na drie dagen onderhandelen onder leiding van formateur Balkenende.

De Tweede-Kamerfracties van CDA en VVD bespreken de verdeling van de posten donderdag. De LPF-fractie komt woensdag al bij elkaar. Herben, die dinsdag nog ontevreden was over de bewindslieden die Balkenende aan zijn partij wilde toebedelen, zei woensdag dat hij akkoord is gegaan, omdat hij "voldoende gecompenseerd" is.

Verdeling

Het CDA, veruit de grootste fractie, krijgt zes ministersposten, VVD en LPF elk vier. Voor het CDA zijn Algemene Zaken, Justitie, Buitenlandse Zaken, Sociale Zaken, Onderwijs en Landbouw weggelegd. De VVD krijgt Financiën, Binnenlandse Zaken, VROM en Defensie. De LPF mag Economische Zaken, VWS, Verkeer en Waterstaat en het nieuwe Immigratie en Integratie gaan doen.

Verder krijgen CDA en LPF elk vijf staatssecretarissen, aldus ingewijden. De VVD, die in zetelaantal het kleinste is, moet met vier staatssecretarissen genoegen nemen. Hoe de staatssecretariaten worden verdeeld is nog niet duidelijk.

Poppetjes

De onderhandelaars van de drie partijen komen woensdagmiddag afzonderlijk bij Balkenende om te praten over de personele invulling van de posten. Een aantal namen is al zo goed als zeker, met name bij het CDA.

Balkenende wordt premier, informateur Donner krijgt Justitie, ex-CNV-bestuurder De Geus gaat naar Sociale Zaken en vice-fractievoorzitter Van der Hoeven naar Onderwijs. Landbouw zal waarschijnlijk de Wageningse hoogleraar Veerman gaan doen.

Bij de VVD zou demissionair staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken de belangrijkste kandidaat voor Financiën zijn en wordt staatssecretaris van VROM Remkes waarschijnlijk minister van dat departement. De econoom prof. Bomhof zou LPF-kandidaat voor Economische Zaken of VWS zijn.