RODEN - Ondernemer J. van Zuylekom heeft in zijn kampeerhal De Vrijbuiter in Roden grote foto's hangen van een vermeende dievegge. Hiermee overtreedt Van Zuylekom de auteurswet, omdat de afgebeelde vrouw toestemming moet geven voor deze publicaties, zei maandag een woordvoerster van het Openbaar Ministerie.

De politie kan echter pas iets doen als deze vrouw aangifte doet. De politie heeft Van Zuylekom wel verzocht de foto's te verwijderen. "Ik laat ze hangen. Laat haar maar aangifte doen, dan hebben wij haar", meent de ondernemer. Volgens hem heeft de vrouw op tweede pinksterdag een dure tent van 1000 euro meegenomen.

Videobeelden

Videoregistratie heeft aangetoond dat de vrouw zonder te betalen de zaak verliet. "Wij spelen niet voor eigen rechter, wij helpen de politie in het onderzoek", legt Van Zuylekom uit. Zijn zaak trekt klanten uit het hele land.

Een politiewoordvoerder liet maandag weten niet blij te zijn met deze actie van de ondernemer: "Wij kunnen niet telkens een mannetje sturen om de posters van de ramen te scheuren. De ondernemer overtreedt de wet. Natuurlijk kunnen wij op onze vingers natellen dat de afgebeelde vrouw geen aangifte doet."

Volgens de woordvoerder komt het het publiceren van criminelen steeds vaker voor. "Ondernemers in onder meer Amsterdam en Groningen plakten een foto van een dief voor het raam. De politie wist deze ondernemers ervan te overtuigen de afbeeldingen weer uit hun zaak te verwijderen", aldus de politie.