De Koninklijke Marechaussee heeft begin dit jaar in Den Haag terecht op een verwarde man geschoten, concludeert het Openbaar Ministerie (OM) na onderzoek door de Rijksrecherche.

De man had een mes en de vrees bestond dat hij vanaf het dak van een snackbar op de snelweg zou springen.

In de vroege ochtend van 16 januari sprak een agente de man aan omdat hij een verwarde indruk maakte. De man liet zijn mes zien, vluchtte richting het viaduct over de snelweg A12 bij de Bezuidenhoutseweg en klom op het dak van de snackbar.

Onderhandelaars probeerden hem er tevergeefs vanaf te krijgen, waarna leden van het aanhoudings- en ondersteuningsteam (AOT) van de Koninklijke Marechaussee zelf op het dak klommen.

Stroomstootwapen

Toen de man dat in de gaten kreeg, stak hij zichzelf met het mes meerdere keren in de borst. Een stroomstootwapen en beanbags waren nodig om hem onder controle te krijgen. De man werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht en overleed enkele dagen later.

Uit onderzoek blijkt dat de man door de messteken overleden is en niet door de politieactie. "De leden van het AOT hebben rechtmatig gehandeld en zullen daarom niet vervolgd worden", aldus het OM.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!