ASSEN - De in mei 1993 vermoorde Andrea Luten was "erg verliefd" op de man die ervan wordt verdacht de dood van het meisje op zijn geweten te hebben. Dat bleek vrijdagochtend voor de rechtbank in Assen, tijdens de tweede dag van de getuigenverhoren in de zaak tegen de verdachte, de 27-jarige Richard K. uit Zuidwolde.

Andrea Luten verdween op 10 mei 1993 op weg van school naar huis. Een dag later werd haar lijk gevonden in de bossen bij het Drentse Gijsselte, vlakbij haar woonplaats. K. is de vijfde verdachte in deze zaak en de eerste die voor de rechter is gebracht. De rechtszaak is begonnen met een reeks getuigenverhoren.

Agenda

De getuige die vrijdagochtend werd gehoord, brigadier-rechercheur A. Dijk uit Hoogeveen, maakte de verliefdheid van Andrea op uit de agenda van het meisje. De rechercheur verklaarde verder dat K. in augustus 2000 'exorbitant nerveus' was toen hij een bezoek bracht aan de verdachte, terwijl er toen niet over Andrea werd gesproken.

Stratenmaker

Een ex-vriendin van K. had zich eerder bij de politie gemeld. Haar ex-vriend zou haar naar de keel hebben gegrepen. Omdat de vrouw nogal angstig overkwam, besloot Dijk de stratenmaker op te zoeken. "Er waren vier stratenmakers aan het werk op de oprit van de woning van K.. Ik vond het opvallend dat ik K. er meteen uitpikte", aldus Dijk vrijdag.

Chanel Naomi Eleveld

Dijk maakt deel uit van het rechercheteam dat de moordzaak in heropende. Dat gebeurde na de moord op Chanel Naomi Eleveld uit Assen. De dader, de Assenaar Jan S., was destijds ook in beeld als mogelijke moordenaar van Andrea Luten. Door het hernieuwde onderzoek ontstond er een beter beeld van de jongen die op 10 mei voor het laatst met Andrea was gezien.

Toen Dijk een jaar later een bezoek bracht aan K., merkte hij tot zijn verrassing dat de stratenmaker voldeed aan dat beeld. Mede daardoor zijn de verdenkingen tegen K. ontstaan. Ook had de moeder van Andrea op 29 juni 2000 een collega van Dijk getipt over K. Wat de tip inhield is vrijdag niet gezegd.

Dijk liet weten dat het rechercheteam overtuigd is van de verdenkingen tegen K., in tegenstelling tot het Openbaar Ministerie (OM). "Het OM had twijfels of K. nog wel vast zou zitten na de voorgeleiding aan de rechter-commissaris, maar wij twijfelden daar niet aan", verklaarde Dijk tegenover de rechters.

De tweede rechercheur die vrijdag werd gehoord, L. Veen uit Ter Aard, meldde dat K. op 13 mei 1993 al is gehoord, maar dat het alibi dat de verdachte opgaf destijds niet is nagetrokken.

Veen was ook in augustus 2000 bij het bezoek dat Dijk aan K. bracht. De tweede rechercheur bevestigde vrijdag het hypernerveuze gedrag van K. en merkte daarbij op dat de man pas rustiger werd toen bleek dat de rechercheurs alleen voor het verhaal van zijn ex-vriendin langskwamen.