VALPARAISO - In het Chileense parlement zijn dinsdag hevige ongeregeldheden uitgebroken toen de senaat daar bijeenkwam om officieel het ontslag van ex-dictator en senator-voor-het-leven Augusto Pinochet te ontvangen. De politie arresteerde honderden betogers.

De incidenten begonnen toen leden van de communistische partij vanaf de tribune muntstukjes begonnen te gooien naar de senatoren die bijeenwaren voor de lezing van de ontslagbrief van Pinochet. 'Moordenaar! Moordenaar!' riepen de betogers. De voorzitter van de senaat, Andrés Zaldivar, gaf opdracht de tribune te ontruimen en hij schorste de zitting.

De zoon van Pinochet maakte vorige week bekend dat zijn vader zijn senaatszetel zou opgeven nadat het hooggerechtshof had bepaald dat de psychische gezondheidstoestand van de 86-jarige Pinochet zo slecht is dat hij niet kan worden vervolgd voor zijn betrokkenheid bij de 'karavaan des doods'. Dit was de militaire eenheid die in de maanden na de militaire staatsgreep van 1973 zeker 75 linkse tegenstanders van het regime martelde en vermoordde.

De senaatszetel verschafte Pinochet immuniteit voor vervolging voor misdaden die onder zijn bewind (1973-1990) zijn begaan. De vroegere dictator werd in 1998 tot senator voor het leven benoemd. Hij bezette de zetel slechts enkele maanden, toen hij in oktober in Londen onder huisarrest werd geplaatst.

De Spaanse onderzoeksrechter Balthasar Garzon wilde hem vervolgen voor de moord op Spanjaarden tijdens de dictatuur en had daarom Londen om zijn uitlevering gevraagd. Na zeventien maanden liet de Britse regering Pinochet om gezondheidsredenen vrij. Hij keerde naar Chili terug.