DEN HAAG (ANP) - Premier Balkenende is "teleurgesteld" na het Franse 'nee' tegen de Europese grondwet. Hij had liever een positieve uitslag gezien, liet hij zondagavond weten. Balkenende riep de Nederlandse kiezers op 'ja' te stemmen. "We moeten ons niet door de Fransen de wet laten voorschrijven. Om met de Belgische oud-premier Dehaene te zeggen moet Nederland nu Frankrijk een lesje leren."

Het 'non' is volgens de minister-president reden te meer voor een Nederlands 'ja'. "Nederland speelt juist nu een belangrijke rol. We moeten ons bewust zijn van ons eigen belang om 'ja' te zeggen."

Een Nederlandse afwijzing kost invloed, gaf Balkenende indirect aan. Op de vraag over de gevolgen van een 'nee' zei hij dat de Franse president Chirac daarop is vooruitgelopen door te laten doorschemeren dat Frankrijk macht zou kunnen verliezen als het tot een 'nee' zou komen.

Balkenende zei verder dat hij Chirac geen advies zal geven wat nu te doen. Hij wacht af wat de Franse president half juni op de Europese top in Brussel over de situatie zal zeggen.