BRUSSEL - Alles wijst erop dat de Europese Commissie woensdag akkoord zal gaan met verreikende voorstellen van landbouwcommissaris Fischler. Hij wil het Europese landbouwbeleid op een andere leest schoeien. De kritiek van landbouw- en milieuorganisaties is niet van de lucht.

Fischlers plannen lekten vorige maand immers al uit. Het opmerkelijkste voorstel is dat hij de inkomenssteun voor de boeren, nu gekoppeld aan bedrijfsgrootte en productieareaal, wil voortzetten mits zij schoner, veiliger en minder produceren. Hij wil boeren daarbij wel vrijlaten in de gewaskeuze.

Nederland en Duitsland willen helemaal af van die inkomenssteun. Zij zien als 'nettobetalers', landen die meer afdragen aan de EU-kas dan zij daaruit ontvangen, de rekening op zich afkomen als er op termijn twaalf nieuwe lidstaten met zeven miljoen boeren bij komen.

VVD-europarlementariër en -landbouwexpert Mulder verwacht dat het EU-landbouwbeleid niet echt veel minder gaat kosten. Berekeningen spreken van een jaarlijkse besparing van 200 miljoen euro, op een budget van 42,5 miljard. Fischler wil vanaf 2004 iets van de inkomenssteun afknabbelen en die aftoppen tot 300.000 of hooguit 500.000 euro per bedrijf, maar het uitgespaarde geld steken in plattelandsontwikkeling of -beheer.

De Oostenrijkse commissaris verdedigt maandag zijn plannen tegenover de ministers van Landbouw. Die moeten ermee akkoord gaan voordat zij, na te zijn gegoten in wetgevende voorstellen, vanaf werkelijkheid worden. Voor Nederland komt hoogstwaarschijnlijk demissionair D66-minister Brinkhorst zolang CDA, VVD en LPF hun kabinet niet rondhebben.

Frankrijk ligt dwars

Collega Gaymard van landbouwnatie nummer een Frankrijk ligt bij voorbaat al dwars. Andere landen zijn tegen omdat lidstaten moeten meebetalen aan plattelandsontwikkeling of - beheer. Voor Europese milieuorganisaties zoals Friends of the Earth gaan de plannen weer niet ver genoeg.

Vrijdag zal Fischler in Papendal bij Arnhem, als gast van de landbouwuniversiteit in Wageningen, zijn inzet toelichten. Nederlandse boeren vrezen tot tienduizenden euro's per bedrijf erbij in te schieten. Voorzitter Maarsingh van LTO-groep Akkerbouw is geschokt en vindt de plannen onbegrijpelijk. 's Lands grootste landbouworganisatie schermt met acties. "LTO gaat er recht voor liggen", stelt Maarsingh.