WILLEMSTAD - De douane op vliegveld Hato op Curaçao krijgt vanaf dinsdag bewapening. Dit heeft minister De Lannooy (Financiën en Douane) bepaald. Aanleiding hiervoor is het feit dat douaniers maandagavond op het vliegveld met flessen werden bekogeld nadat zij negen vermoedelijke bolletjesslikkers de toegang tot het vliegtuig naar Amsterdam hadden geweigerd. Een douanier raakte gewond.

De douaniers legden het werk neer en eisten een gesprek met de minister en de korpschef van de politie. Bewapening was al lange tijd een wens van de douanebond, maar die werd in het verleden niet gehonoreerd.

Minister De Lannooy wijst erop dat elke douanier het recht heeft zijn werk te doen zonder angst te hoeven hebben voor aanvallen of bedreigingen. Het is al langere tijd bekend dat douanepersoneel, dat is belast met de zogeheten pre-flightcontroles, vaker bedreigingen krijgt uit het criminele circuit.

De pre-flightcontroles worden sinds 15 april gehouden. Voor vertrek van de KLM-vluchten naar Amsterdam screent de douanerecherche de passagiers en volgt een reisadvies aan de luchtvaartmaatschappij. Bij een negatief reisadvies weigert de KLM de passagier. Het is een van de maatregelen om te proberen een einde te maken aan de drugssmokkelproblematiek.

Verdachte passagiers van de Antilliaanse luchtvaartmaatschappij Dutch Caribbean Airlines (DCA) worden niet geweigerd door de luchtvaartmaatschappij maar door een politieambtenaar. Dit op verzoek van de luchtvaartmaatschappij, die zo wil voorkomen dat alle geweigerde passagiers bij DCA aankloppen om het geld van hun ticket terug te vragen.

Minister De Lannooy benadrukt dat alleen de douaniers die al een psychologische test hebben ondergaan en een training hebben gevolgd in het omgaan met hun wapen daadwerkelijk bewapend worden. "Het lag al in de planning om de douaniers te bewapenen. Door de recente gebeurtenissen is het proces nu versneld", aldus de minister. Nadat de douaniers op Hato allemaal zijn bewapend, worden ook de overige douaniers, die onder meer werkzaam zijn in de haven, van een wapen voorzien, aldus De Lannooy.