ARNHEM - De rijksrecherche heeft onderzocht of oud-gedeputeerde W. Scheerder van Gelderland zich schuldig heeft gemaakt aan fraude en corruptie.

Binnenkort resultaten

Scheerder (PvdA) zou een deel van zijn bruiloft hebben laten betalen door de organisatie van paardensportevenement CHampion Gelderland, zo werd dinsdag bekend. Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem maakt binnenkort de resultaten van het onderzoek naar fraude bij de provincie Gelderland bekend. De fraudeaffaire kwam vorig jaar naar buiten. Scheerder (51) en zijn partijgenote Jacobs besloten daarop uit Gedeputeerde Staten te stappen. Dat leidde tot een bestuurscrisis, die ook enkele Gelderse ambtenaren hun baan kostte.

Valse handtekening

De fraudekwestie, waarmee enkele miljoenen gemoeid zijn, draait om het Gelderse evenementenbeleid. De provincie wilde zichzelf prominent op de internationale kaart zetten, door onder meer deel te nemen in de publiekstrekker CHampion Gelderland. De faillissementen van dit evenement en het bedrijf Gelderland Events BV betekenden voor de provincie een grote financiële tegenvaller. De affaire begon in het voorjaar van 2001, toen onder een provinciaal document een vervalste handtekening van de Gelderse commissaris van de koningin J. Kamminga werd ontdekt. Later doken meer valse stukken met nagemaakte handtekeningen op. Het ging onder meer om garantie- en borgstellingen.

Beschuldiging van corruptie

Directeur E. Landman van evenementenbureau Gelderland Events beschuldigde Scheerder dinsdag van corruptie. De bruiloft van Scheerder in juli 2000 zou gedeeltelijk zijn bekostigd door CHampion Arnhem, waarvan Landman destijds directeur was. In ruil kreeg Gelderland Events een contract van de provincie ter waarde van 675.000 euro en mochten mensen uit het bedrijfsleven het feest na de bruiloft bijwonen.

Scheerders advocaat M. de Vries bevestigde dinsdag dat rijksrechercheurs de voormalige provinciebestuurder eind vorig jaar en begin dit jaar aan de tand hebben gevoeld over de financiering van zijn bruiloft. Scheerder heeft volgens de raadsman in december ook drie dagen vastgezeten.

De Vries bestrijdt dat Scheerder zich heeft laten omkopen. Volgens de raadsman heeft Scheerder zijn eigen bruiloft helemaal zelf betaald. Scheerder heeft volgens hem de betalingsbewijzen overhandigd aan de rijksrecherche. Scheerder wacht met een reactie op de beschuldigingen aan zijn adres totdat het OM zijn bevindingen presenteert, zo liet hij via zijn advocaat weten.