ANKARA - De Turkse premier Bulent Ecevit weigert toe te geven aan de zware druk die partijgenoten en andere politici op hem uitoefenen om af te treden.

Gezondheidsproblemen

Ministers en parlementsleden vinden dat de 78-jarige regeringsleider, die met gezondheidsproblemen kampt, zijn werk niet goed doet. Zij stellen dat het land juist behoefte heeft aan een krachtige leiding, gezien de grote economische problemen en de hervormingen die nodig zijn om een forse lening van het
Internationaal Monetair Fonds

Zwaargewichten

Zes ministers, onder wie een vice-premier, en 28 parlementsleden van Ecevits partij DSP zijn inmiddels opgestapt. Ecevit heeft wel een nieuwe vice-premier en enkele nieuwe ministers benoemd, maar dat lijkt niet voldoende om de crisis te bezweren. In Ankara wordt met spanning afgewacht wat de twee zwaargewichten in het kabinet - minister van Buitenlandse Zaken Cem en minister van Economische Zaken Dervis - gaan doen.

Als zij zich tegen Ecevit uitspreken, is volgens analisten de positie van de premier echt onhoudbaar. Dat zou het einde van de coalitie betekenen, want coalitiepartner MHP heeft enige tijd geleden al duidelijk gemaakt dat zij niemand anders dan Ecevit als premier accepteert.

De financiële markten hopen dat in ieder geval minister Dervis aanblijft, op wat voor manier dan ook. Zij zien in hem de enige figuur die kan bewerkstelligen dat Turkije aan de IMF-eisen voldoet.

Vervroegde verkiezingen

Hoe de zaak zich verder gaat ontwikkelen is onduidelijk. Voortzetting van de coalitie onder een andere leiding lijkt onwaarschijnlijk, ook al is het niet onmogelijk dat de leiding van de MHP zich bedenkt. De verkiezingen vervroegen is de optie waarover het meest gespeculeerd wordt. Ecevit wil echter niets weten van vervroegde verkiezingen, vertelde oppositieleidster Tansu Çiller dinsdag na een ontmoeting met de premier.

Uitschrijven van verkiezingen zou betekenen dat er maandenlang niets gebeurt op het gebied van wetgeving, waardoor de problemen van het land nog groter worden omdat door het IMF gewenste hervormingsmaatregelen uitblijven.

Verkiezingen zouden bovendien ook nog voor andere complicaties kunnen zorgen, zeggen analisten. Uit de opiniepeilingen is af te leiden dat verkiezingen een forse winst van de conservatief-islamitische AK Partij kunnen opleveren, waardoor die partij de grootste fractie zou kunnen krijgen. De machtige Turkse strijdkrachten zouden echter vrijwel zeker AK-leider Erdogan niet als premier accepteren.