Houthi's in Jemen hebben aangegeven bereid te zijn de haven van Hodeidah over te dragen aan de Verenigde Naties. Het is een potentiële doorbraak in een conflict dat tot de grootste humanitaire crisis in de wereld heeft geleid.

Hodeidah is de belangrijkste havenstad van Jemen en een belangrijk toegangspunt voor het land. De stad is in handen van Houthi-rebellen.

Enkele weken geleden is er een aanval op de stad ingezet door een door Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten geleide coalitie. Vorige week wist die coalitie de luchthaven van Hodeidah te veroveren.

De Verenigde Naties maken zich grote zorgen over de aanval van de coalitie op Hodeidah. Volgens de VN kan de aanval op de stad 250.000 mensen het leven kosten en zou het een nieuwe humanitaire crisis veroorzaken. VN-gezant Martin Griffiths heeft al eerder geprobeerd de haven onder internationale controle te krijgen.

Griffiths heeft de afgelopen weken gesprekken gevoerd in de hoop een oplossing voor het conflict te vinden. In een verklaring zegt hij bemoedigd te zijn door de constructieve opstelling van de Houthi's bij het overdragen van de haven.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!