AMSTERDAM - Een storing heeft de stroomvoorziening van de dierentuin Artis en de omgeving in Amsterdam gedurende ruim anderhalf uur lamgelegd. Ook SBS6 en NET5 zijn getroffen door de stroomstoring. Volgens een woordvoerder van het energiebedrijf Nuon is nog niet bekend wat de oorzaak was. Er heeft zich vermoedelijk een explosie voorgedaan in een hoogspanningsstation, maar die kan zijn veroorzaakt door een probleem elders in de stad.

Nuon had omstreeks kwart over 5 de stroomvoorziening in 85 procent van het gebied weer hersteld. Alleen een klein deel van het centrum van Amsterdam zat toen nog zonder.

De storing ontstond omstreeks half 4. Artis sloot tijdelijk alle ruimten met kunstlicht, zoals het aquarium, het geologisch museum, het planetarium en de restaurants. Bezoekers kregen een deel van hun geld terug. Wie net binnen was kreeg al het entreegeld terug, wat nog ingewikkeld was omdat ook de kassa's dienst weigerden. Volgens een caissière was het een redelijk drukke dag. Ernstiger gevolgen waren er voor zover nu bekend niet.

Het openbaar vervoer ondervond weinig nadelige consequenties. Volgens een woordvoerder van het Gemeentevervoerbedrijf moesten trambestuurders alleen enkele wissels handmatig bedienen, maar reden zowel trams als de metro normaal.

SBS Broadcasting BV had wel behoorlijk last van de storing. Uitzenden was niet mogelijk. Alleen V8 kwam normaal door, omdat dat signaal vanuit Hilversum komt, aldus een woordvoerder. SBS verhuisde kortgeleden naar een groot gebouw aan het Rietlandpark, vlakbij het IJ. De uitzendstraten bevinden zich echter nog in het gebouw aan de Plantage Middenlaan, midden in het getroffen gebied.