Directeur Frans Leeuw van het onafhankelijk onderzoeksinstituut Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC)  stapt op. Leeuw treedt terug naar aanleiding van een kritisch rapport van de Onderzoekscommissie WODC III dat dinsdagavond werd gepresenteerd.

De commissie concludeert dat niet alleen Leeuw, maar ook de secretaris generaal van het ministerie onzorgvuldig hebben gehandeld bij de behandeling van een klacht van een van de medewerkers van het WODC.

Commissievoorzitter Evert Verhulp noemt het opstappen van Leeuw een "dapper besluit", maar liet doorschemeren dat dat het enige juiste besluit was. 

De klacht van een onderzoekster van het WODC over de politieke beïnvloeding kwam in handen van Nieuwsuur. Daaruit bleek dat topambtenaren van het ministerie van Veiligheid en Justitie zich herhaaldelijk hebben bemoeid met onderzoeken van het WODC.

Zo bleek dat ambtenaren conclusies over onder meer de legalisering van wiet herschreven en dat er kritiek werd geuit op de onderzoeksopzet van bepaalde onderzoeken over coffeeshops. 

Volgens de commissie had de onderzoekster voldoende redenen om aan te nemen dat er sprake was van mistanden.

Onafhankelijk

Rapporten van het onafhankelijke WODC hebben enorme waarde in de Tweede Kamer. Volgens het protocol van het instituut is inmenging van de ambtenaren verboden.

De commissie beveelt het WODC aan om de klachtenprocedure te hervormen zodat misstanden op een betere manier aan de kaak gesteld kunnen worden. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zegt in een reactie dat er "inschattingsfouten" zijn gemaakt en dat daarvan moet worden geleerd. Over de aanbevelingen van de commissie doet Grapperhaus nog geen harde toezeggingen.

Sturing

Er lopen nog twee onderzoeken naar aanleiding van de affaire, onder andere over de vraag of en in hoeverre er sprake is geweest van politieke beïnvloeding van de onafhankelijke onderzoeken.

Het dinsdag gepubliceerde onderzoek ging over de vraag hoe de top van het WODC en het ministerie is omgegaan met de klacht.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!