AMSTERDAM - Amsterdam opent als eerste stad in Nederland eind deze maand een opvangvoorziening die moet voorkomen dat mensen die in psychische nood verkeren in een politiecel belanden. Tot nu toe belandden ongeveer 2000 mensen per jaar ten onrechte achter de tralies, omdat de politie geen kant met hen op kon.

Amsterdam trekt nu ruim 400.000 euro uit voor een zogenoemde screeningsruimte waar de politie zeven dagen per week, 24 uur per dag mensen die in de war zijn, maar niets strafbaars hebben gedaan, naartoe kan brengen. Van daaruit wordt de verdere opvang geregeld. Het gaat voorlopig om een experiment dat in november wordt geëvalueerd, maar als het aan wethouder H. Belliot (Zorg) ligt is de noodopvang een blijvertje.

Ontlasting

Hoofdcommissaris van politie J. Kuiper is blij. De noodopvang betekent een aanzienlijke ontlasting van agenten en van de toch al beperkte capaciteit aan cellen. De politie luidde al jaren de noodklok over de situatie, maar evengoed duurde het nog lang voordat er oplossingen kwamen. "We voelden ons onhandig als het ging om het verlenen van de juiste hulp en gegeneerd om deze mensen op te sluiten in cellen. Nu voelen we ons beter gesteund door deskundigen die dichterbij zijn gekomen", aldus Kuiper.

In de afgelopen twee jaar was er al sprake van een lichte verbetering. Verpleegkundigen van de GG&GD deden de eerste beoordeling van een crisisgeval, de dak- en thuislozenopvang en de verslavingszorg stelden extra bedden beschikbaar en de GGZ had extra crisisbedden voor mensen die (gedwongen) moesten worden opgenomen.

Daar komt nu de hulppost bij, die voorlopig huist in portocabins vlakbij het Amstelstation. Volgens G. van Brussel van de GG&GD is het niet 100 procent uitgesloten dat verwarde mensen nog in een politiecel belanden, maar is de kans daarop zeer klein.