GRONINGEN - Het waddengebied is helemaal niet klaar om op de werelderfgoedlijst van de VN-organisatie Unesco te komen. Nu nog komen vooral Nederlanders en Duitsers op de waddeneilanden. Mocht het waddengebied op de werelderfgoedlijst komen, dan trekken toeristen uit de hele wereld naar de wadden.

Voordat het internationale toerisme op de eilanden kan worden ontvangen, moet eerst 5 à 10 miljoen euro in bezoekerscentra worden gestoken, zo betogen MKB Noord en MKB Noordwest-Holland. De vertegenwoordigers van het noordelijke midden- en kleinbedrijf zijn tegen plaatsing op de Unesco-lijst. Gezien de meningen van betrokken overheden en andere organisaties lijkt het er echter op dat het waddengebied wel degelijk de status 'werelderfgoed' krijgt.

Japanners

Volgens M. Kosters van de Ondernemersvereniging op Terschelling ontbreekt op dit moment nagenoeg elke vorm van informatievoorziening die nodig is om bijvoorbeeld Japanners te kunnen ontvangen.

"Je hebt op Texel Ecomare, dat erg mooi is, en Ameland is bezig met net zoiets, maar verder is er niets. Je moet op alle eilanden centra opzetten en ook op de wal een centraal bezoekerscentrum voor het hele waddengebied creëren", aldus Kosters donderdag.

Conferentie

Hij denkt dat zonder bezoekerscentra internationale toeristen erg teleurgesteld zullen zijn in de wadden. In november wordt op Schiermonnikoog tijdens een conferentie besloten of de wadden werelderfgoed worden of niet.