PARAMARIBO - De toekomst van de Surinaamse regeringscoalitie Nieuw Front (NF) is onzeker. Toen donderdagmorgen 35 procent van het totale aantal stemmen was geteld, stond het vierpartijenblok op 25 van de 51 beschikbare zetels in de Nationale Assemblee. Bij de vorige verkiezingen behaalde het NF 33 zetels.

Bekijk video: Modem/ Breedband

In het Surinaamse systeem kiest het parlement de president. Die heeft een tweederde meerderheid van 34 zetels nodig. De president stelt een regering samen. De vraag is nu of het front in staat is met andere partijen zo'n tweederde meerderheid te verkrijgen. Onduidelijk is met wie het eventueel een coalitie zou kunnen vormen.

Bouterse

De NDP van ex-legerleider Dési Bouterse komt voorlopig op vijftien zetels en de VVV van voormalig president Wijdenbosch op zes zetels. De tussenstand gaf een verrassende zege aan voor de A Combinatie. Deze driepartijenlijst, waartoe ook de ABOP van de ex-leider van het Jungle Commando Ronnie Brunswijk behoort, scoort voorlopig vier zetels. Brunswijk zal nu toetreden tot het parlement. De kleine A1 komt voorlopig op drie zetels.

NDP-voorzitter Dési Bouterse vindt de voorlopige uitslag van de parlementsverkiezingen "verrassend". Het resultaat in een paar kiesdistricten is tegengevallen, maar over het geheel genomen is de leider van de NDP redelijk tevreden. Dat heeft hij in zijn partijcentrum in Paramaribo tegen de staatstelevisie STVS gezegd.

De partij van Bouterse staat na het tellen van circa eenderde van de stemmen op een winst van circa acht zetels. Bij de verkiezingen van 2000 won de NDP zeven van de 51 zetels in het Surinaamse parlement. De ex-legerleider, die verwacht had dat zijn partij de verkiezingen zou winnen, zegt dat verliezen nooit leuk is. Toch ziet hij in de verdubbeling van het aantal zetels reden om een feestje te bouwen. "Geen groot feest, want we zijn blut".

In de verkiezingscampagne zei Bouterse uit de politiek te stappen, als de VVV van ex-president Jules Wijdenbosch meer dan vier zetels behaalt. De VVV staat nu op zes zetels. Bouterse wilde donderdagochtend niet hardop conclusies trekken. Hij zei alleen: "Als ik iets zeg, doe ik het."