HILVERSUM - Bolkestein zou de VVD niet hebben geadviseerd om voor de euro te stemmen, als hij had geweten dat het stabiliteitspact niet gehandhaafd zou worden. Dat zei de oud-eurocommissaris Interne Markt woensdagavond in het televisieprogramma Nova.

In het stabiliteitspact spraken de twaalf landen die de euro invoerden af, dat ze hun begrotingstekorten niet hoger zouden laten oplopen dan 3 procent van het bruto binnenlands product. Frankrijk en Duitsland haalden dat niet, maar dat had geen gevolgen. De regeling is onlangs versoepeld.

"Als ik toen geweten had wat ik nu weet, had ik mijn partij niet geadviseerd om voor die muntunie te stemmen", zei Bolkestein die zich vorig jaar heftig verzette tegen het besluit van de Europese Commissie om af te zien van sancties.

Dagboek

Bolkestein die donderdag zijn kritische dagboek presenteert over zijn tijd als eurocommissaris in het bureaucratische Brussel, benadrukte echter dat dit punt voor hem geen reden is om tegen de Europese grondwet te stemmen.

Hij vertelde verder momenteel de laatste hand te leggen aan een scenario voor een televisiefilm. De film gaat over een staatssecretaris en een moord, verklapte hij, maar het gaat niet over de actuele politiek. Elke gelijkenis met bestaande situaties en personen berust op toeval.