HILVERSUM - Veel havisten hebben woensdag geklaagd over het eindexamen aardrijkskunde. In totaal 2200 deelnemers meldden zich bij het Landelijk Aktiekomité Scholieren (LAKS), vooral met klachten over het gebruik van een aantal onbekende termen, aldus een woordvoerder.

Begrippen als 'braindrain' en de 'interactietheorie van Ullman' kenden de kandidaten niet. Verder kwamen woensdag nog steeds meldingen binnen over het vmbo-examen Nederlands van dinsdag. In totaal kreeg het LAKS daar in twee dagen 3500 klachten over.

Computers

Op het Stedelijk Lyceum in Enschede liepen woensdag kort na het begin van het examen de computers vast en moesten de leerlingen inderhaast overschakelen op een schriftelijke exemplaar, liet het LAKS woensdag verder weten. Veel scholen zijn nog niet klaar voor het gebruik van de computer bij het centraal eindexamen, concludeert het LAKS na de eerste drie examendagen.

"Computers zijn een mooi middel, maar veel scholen blijken er nog niet klaar voor. Ook leerlingen zijn soms onvoldoende voorbereid op het gebruik van computers bij het examen", verklaarde een woordvoerder van het LAKS. Over het aandeel in de klachten dat te maken heeft met computersores kon het actiecomité woensdag nog geen schatting geven.

Schrijfgerei

Dit jaar mogen alle examenkandidaten voor het eerst naast schrijfgerei ook een tekstverwerkingsprogramma op de computer gebruiken. Een test daarmee had de afgelopen jaren een gunstig resultaat: zowel kandidaten als docenten waren er tevreden over. Volgens het Cito, dat de examens samenstelt, zal het gebruik van de computer bij de examens de komende jaren sterk toenemen.