DEN HAAG - Oud-staatssecretaris van Onderwijs Annette Nijs keert terug in de Tweede Kamer. Zij zal op 7 juni de plaats innemen van Laetitia Griffith in de VVD-fractie. Griffith wordt wethouder in Amsterdam. Welke portefeuille Nijs krijgt in de fractie moet nog besproken worden. Dat heeft de VVD woensdagavond bekendgemaakt.

Nijs (1961) moest vorig jaar aftreden na een desastreus debat over haar onhandige optreden en de verhoudingen op het ministerie van Onderwijs. Tijdens het debat stond de liberale vrouw vrijwel helemaal alleen tegenover de Kamer. Een dag later werd ze alsnog min of meer gedwongen af te treden.

De econoom was de politiek binnengetreden zonder enige politieke ervaring. Ze had meer dan tien jaar voor Shell in het buitenland gewerkt.

Aftreden

Na haar aftreden ging ze weer terug naar de energiesector. Momenteel is ze lid van de Raad van Commissarissen van DRS-innovations, een Chinese onderneming in de energiesector, en lid van de Raad van Advies van de European Association of International Education (EAIE).

Nijs stond als eerstvolgende op de kieslijst van de VVD en was daarom de eerst aangewezene om de vertrekkende Griffith op te volgen. Het was echter niet vanzelfsprekend dat Nijs zou terugkeren. Bij het vertrek van VVD-Kamerlid De Grave, wilde ze niet. VVD-fractievoorzitter Van Aartsen vindt het echter "geweldig dat Annette Nijs de fractie komt versterken".