AMSTERDAM - Hilbrand Nawijn, voormalig minister voor vreemdelingenzaken en integratie, is een groot voorstander van een versnelde naturalisatie voor Feyenoord-speler Salomon Kalou. Hij is het oneens met de beslissing van minister Verdonk om Kalou niet versneld te naturaliseren.

"Ik zie geen enkele reden waarom dit nu niet kan gebeuren", zegt Nawijn. "De bondscoach van het Nederlandse Elftal en de staatssecretaris van Sport hebben aangegeven dat met een versnelde naturalisatie een bijzonder Nederlands belang is gemoeid. In gevolge de Rijkswet op het Nederlanderschap kan dit, mits er aan als dit criterium wordt voldaan, versneld leiden tot Nederlanderschap".

Getuige-deskundige

Nawijn: "Verdonk maakt een foutieve beoordeling door te verklaren dat Kalou geen topvoetballer is die deel kan uitmaken van de selectie van Oranje. Deze inhoudelijke beoordeling moet zij overlaten aan de bondscoach van het Nederlands elftal en de staatssecretaris van Sport. Ik ben in ieder geval bereid om in de zaak Kalou als getuige-deskundige op te treden, indien Kalou of zijn raadsman daarom verzoekt".