DEN HAAG - PvdA-leider Bos stoort zich aan het niveau waarop de SP campagne voert tegen de Europese grondwet. Hij zei dat woensdag in een interview met NRC/Handelsblad. Volgens Bos past de stijl van onder anderen SP-leider Marijnissen niet bij die van een politicus "die bereid is ook verantwoordelijkheid te nemen voor het landsbestuur".

De PvdA voerde eerder gesprekken met SP en GroenLinks over meer onderlinge samenwerking. Bos typeert de socialistische partij nu als een partij die zich de afgelopen maanden "stelselmatig als een bondgenoot van de PvdA en GroenLinks heeft willen voordoen en zichzelf in de context van de discussie over linkse samenwerking een zekere regierungsfähigkeit heeft aangemeten".

Kloof

Bos vindt het de taak van politiek leiders om de kloof tussen burger en politiek niet te vergroten of uit te buiten, maar te verkleinen. Volgens hem voldoet de SP op dit moment "helaas niet aan die cruciale test van politiek leiderschap en verantwoordelijk gedrag".

Overtuigen

De PvdA-leider noemt als voorbeeld de SP-oproep om bij het referendum op 1 juni nee te stemmen als kiezers de grondwet niet gelezen hebben. "Dan moet je als leidende politicus juist zeggen: ik doe nog een keer een poging u uit te leggen wat er in de grondwet staat en probeer u te overtuigen."