ALKMAAR - Patiënten die woensdag naar de spoedeisende hulp in het Medisch Centrum Alkmaar gaan, kunnen op een wachttijd van 3,5 tot 4 uur rekenen. "Het is hier vreselijk druk", aldus afdelingshoofd G. Postma.

Tot drie uur hebben de artsen en verpleegkundigen 115 patiënten verwerkt, van wie zestig spoedeisend en 55 die niet terecht konden bij de huisarts. "Normaal behandelen we over 24 uur maximaal negentig patiënten."

Extra personeel

Het ziekenhuis heeft tijdens de huisartsenacties extra personeel ingezet op de eerste hulp. "Als het zo doorgaat hebben we nog meer personeel nodig. Dat valt nog te regelen. Wat we missen zijn extra behandelruimtes." Het Medisch Centrum Alkmaar is het grootste ziekenhuis in de regio en heeft een grote afdeling spoedeisende hulp.

De verpleegkundigen van de eerste hulp in Alkmaar bepalen eerst of een patiënt met spoed moet worden behandeld of nog even kan wachten. "Sommigen patiënten verwijzen wij weer door naar de poliklinieken in het ziekenhuis waar ze door een arts op hun klachten worden onderzocht."

Postma vreest voor de andere twee actiedagen. "De verwachting was dat het drukker zou zijn op donderdag en vrijdag. Als dat zo is dan houd ik mijn hart vast."

In Alkmaar hebben bijna alle huisartsen hun praktijk gesloten. Via de telefoon worden de patiënten doorverwezen naar de spoedeisende hulp en in geval van een levensbedreigende situatie naar 112.