MADRID - In de Spaanse hoofdstad Madrid zijn woensdag drie mensen gewond geraakt doordat een autobom ontplofte. Ruim een half uur voor de bomaanslag kreeg de Baskische krant Gara een waarschuwing uit naam van de Baskische afscheidingsorganisatie ETA, meldde de politie.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De auto met de explosieven explodeerde in een industriegebied in het noordoosten van Madrid. Door de waarschuwing had de politie nog de mogelijkheid het gebied af te zetten. Maar door de kracht van de explosie vielen er toch veel gewonden, vooral door rondvliegend glas van gesprongen ruiten uit nabijgelegen gebouwen.

Volgens de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Alonso bevatte de bom ongeveer 20 kilo explosieven. Premier Zapatero heeft de aanslag scherp veroordeeld.

Vredesbesprekingen

De aanslag is een forse tegenvaller de linkse regering. Vorige week besloot het Spaanse parlement de regering toestemming te geven vredesbesprekingen te beginnen met de ETA, als die belooft de wapens neer te leggen. Alleen de grootste rechtse oppositiepartij stemde tegen en sprak van een knieval voor het terrorisme. Sinds de ETA zijn onafhankelijkheidsstrijd in 1968 begon, heeft het geweld aan bijna 850 mensen het leven gekost.