MOSKOU - In Moskou zijn woensdag chaotische taferelen ontstaan, doordat in grote delen van de Russische hoofdstad de stroom uitviel en verkeerslichten niet meer werkten. Hierdoor gebeurden veel verkeersongelukken, meldden Russische media.

Ook kwam het openbaar vervoer in grote delen van de Russische hoofdstad tot stilstand. Trolleybussen, trams en de metro zaten opeens zonder stroom, waardoor de voertuigen bleven stilstaan. Duizenden mensen zaten uren in metrowagons opgesloten.

Watervoorziening

Ook de watervoorziening werkte in delen van de stad niet meer doordat waterpompen stilvielen. De handel op de beurs lag enige uren stil. Ook in een gebied tot 150 kilometer ten zuiden van Moskou viel de stroom uit.

Volgens minister van Energie Khristenko heeft een explosie en de daarop volgende brand in een verouderd verdeelstation in het zuidoosten van de stad tot een kettingreactie geleid. De oorzaak van de explosie is niet duidelijk, maar een terroristische aanslag wordt uitgesloten.

President Poetin, die een binnenlandse reis heeft afgezegd, heeft het bestuur van het staatselektriciteitsbedrijf EES Rossi beschuldigd van nalatigheid. Volgens hem is het management te veel bezig met saneren en wordt het praktische onderhoud verwaarloosd.

Het hoofd van EES Rossi is Anatoli Tsjoebais, die begin jaren negentig de architect was van de omstreden privatisering van staatsbedrijven na de ineenstorting van de Sovjetunie in 1991. Onder Poetin zijn deze maatregelen deels weer teruggedraaid.