WASHINGTON - Het vliegtuigje dat twee weken geleden per ongeluk een verboden zone boven Washington invloog was bijna neergeschoten. De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld had hiertoe persoonlijk opdracht gegeven, meldde The Washington Post woensdag. De Amerikaanse krant baseert zich op anonieme bronnen binnen het Pentagon.

De Cessna vloog op 11 mei boven de Amerikaanse hoofdstad. Twee F16-gevechtsvliegtuigen gingen direct op het toestel af om poolshoogte te nemen, maar ze slaagden er niet in om radiocontact te maken. Toen het vliegtuigje het Witte Huis en het Capitool op 5 kilometer naderde brak paniek uit. Volgens een functionaris zou het nog "15 tot 20 seconden" hebben geduurd voordat er was ingegrepen.

Uiteindelijk keerde de Cessna om nadat er lichtkogels waren afgevuurd. Het toestel werd gedwongen te landen op een kleine luchthaven. De twee inzittenden van de Cessna, een piloot en zijn leerling, werden na verhoor weer vrijgelaten. De piloot is wel zijn vliegbrevet voorlopig kwijt.