AMSTERDAM - Een 36-jarige man heeft eind vorig jaar mediamagnaat John de Mol en medewerkers van zijn bedrijf Talpa afgeperst en met de dood bedreigd. De verdachte M.C.T. die zichzelf Rocky noemt, eiste onder meer een bedrag van 4 miljoen euro en dreigde De Mol om te brengen, als dat geld niet op tafel kwam.

In februari werd de Hagenaar aangehouden. De pro forma-zitting bij de rechtbank in Amsterdam is op 2 juni, maakte een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) woensdag bekend.

Met een 'Mastermind'-plan probeerde de verdachte geld af te troggelen van De Mol en diens bedrijf. De verdachte zond in oktober verscheidene faxen naar voetbalclubs als Lazio Roma, KV Mechelen, Leeds United en Atletico Madrid. Hij deed zich voor als gevolmachtigd vertegenwoordiger van De Mol en Talpa, die in de clubs forse bedragen wilden investeren. De Europese Football League en het Honda formule-1-raceteam kregen soortgelijke faxen.

Fax

Tegen kerst stuurde T. een fax naar het kantoor van Talpa waarin hij De Mol sommeerde 4 miljoen euro in kleine coupures in een rode Ajaxtas te stoppen, samen met kleren, bladen en doucheartikelen. Een medewerker van De Mol moest op de internationale trein naar Brussel-Zuid stappen en zonder de tas in Antwerpen-Berchem de trein verlaten.

Als De Mol niet het geëiste bedrag zou betalen, dreigde de man Talpa en telecombedrijf Versatel, waarin De Mol een groot belang heeft, negatief in het nieuws te brengen. "Versatel zal dan wel een vrije val maken", aldus de fax. Toen duidelijk werd dat De Mol niet inging op de eisen van de verdachte, voerde die de bedreigingen op. "Je hebt straks ook bescherming nodig Klaas Bruinsma ja ... denk aan je gezin."

Aalbers

T. wordt niet voor het eerst van een misdrijf verdacht. In 2001 deed Karel Aalbers, de oud-voorzitter van de Arnhemse voetbalclub Vitesse, aangifte tegen hem wegens smaad. T. had zich uitgegeven als vertegenwoordiger van een groot Amerikaans bedrijf dat bereid was miljoenen in de noodlijdende club te steken.