AMSTERDAM - Eén op de tien Nederlandse ouders bindt hun baby of kind vast in bed. Dat gebeurt met riempjes of sjaals die door een slaapzak worden gestoken. Ook worden er zogeheten dekenklemmen gebruikt. Dat blijkt uit onderzoek van de consultatiebureaus in Friesland waar het Algemeen Dagblad woensdag over schrijft.

Met het vastbinden van hun baby's voorkomen de ouders dat het kind van de rug op de buik gaan liggen. Buikliggen verhoogt de kans op wiegendood. Volgens de stichting Consument en Veiligheid is het vastbinden levensgevaarlijk. Per jaar overlijden zeker zes kinderen doordat ze in bed verstrikt raken.

Ouders van peuters binden hun kinderen vast omdat ze niet willen dat ze uit hun ledikant vallen en verkeerd terecht komen. Ook zijn ouders bang dat kinderen 's nachts rond gaan dwalen en ongelukken veroorzaken. "Het is echt gevaarlijk. Er zijn vastgebonden kinderen geweest die zich met matras en al omdraaiden, klem kwamen te zitten en stikten", aldus Kees Meijer van Consument en Veiligheid in de krant. De stichting begint deze maand een campagne om het vastbinden tegen te gaan.