AMSTERDAM - Het aantal Nederlanders dat vóór de Europese grondwet gaat stemmen bij het referendum groeit sinds zaterdag. Dat meldt opiniepeiler Maurice de Hond dinsdag. De groei van het aantal ja-stemmers gaat gepaard met een voorspelde hogere opkomst. Toch blijft het 'nee'-kamp ruim een week voor de volksraadpleging groter.

Tot nu toe bleef het percentage voorstanders gelijk, terwijl het aantal tegenstanders van de grondwet steeg. Dat leidde bij de voorlaatste peiling tot een verhouding van zestig procent 'nee' tegen veertig procent 'ja'. De verwachte opkomst werd toen berekend op 43 procent.

Bij de laatste peiling is het opkomstpercentage gestegen naar 46 procent. Negentig procent daarvan weet al zeker wat te stemmen: 57 procent zegt nu tegen te stemmen, 43 procent vóór. De Hond spreekt 'voor het eerst sinds half april' van een 'trendbreuk'.

Het voorstel van PvdA-leider Wouter Bos om een tweede referendum te houden wanneer Nederland als enige Europese staat de grondwet afwijst, wordt door twee derde van de ondervraagden afgewezen. Ook een meerderheid van PvdA-kiezers keurt het voorstel af.