ROTTERDAM - Het Hilton Hotel in Rotterdam laat uit voorzorg alle gevelplaten verwijderen aan de kant van de Coolsingel, waar afgelopen weekeinde vier platen naar beneden kwamen. Nog deze week begint een gespecialiseerd bedrijf met het weghalen van de natuurstenen gevelbekleding, maakte een woordvoerder van Hilton dinsdag bekend.

De platen worden verwijderd in overleg met de gemeentelijke dienst Bouw- en Woningtoezicht en onderzoeksbureau TNO. TNO is inmiddels begonnen met een onderzoek naar de mogelijke oorzaak van het loslaten van de platen. Het onderzoeksinstituut hoopt de resultaten over een week te kunnen presenteren.

Risico's uitsluiten

R. Krygsman, directeur Hilton Rotterdam: "Ook al lijkt het risico op dit moment klein en zijn drastische maatregelen niet echt noodzakelijk, toch kiezen wij ervoor om elk risico uit te sluiten." Het Hilton Hotel is in 1963 geopend. Het gebouw is ontworpen door de bekende Rotterdamse architect Maaskant en heeft de status van beschermd stadsgezicht.

P. van der Vliet, vice-president Hilton Benelux, toonde zich dinsdag vooral opgelucht dat dit weekeinde niemand gewond is geraakt. "Wij zijn geschokt door de gebeurtenissen. Het markante gebouw fungeert als landmark voor alle Rotterdammers en wij zullen er alles aan doen om het zo snel mogelijk weer tiptop in orde te krijgen."