BAGDAD - De Jordaanse terroristenleider Abu Musab al-Zarqawi, die verantwoordelijk wordt gehouden voor een lange reeks bloedige aanslagen in Irak sinds de val van het regime van Saddam Hussein, zou gewond zijn. In een verklaring op internet riep de Iraakse tak van al-Qaeda moslims dinsdag op voor hem te bidden.

De Iraakse veiligheidsdiensten hebben bevestigd dat al-Zarqawi gewond is geraakt, aldus de Italiaanse krant l'Unità. Dat zou gebeurd zijn tijdens een recent offensief van Amerikaanse en Iraakse troepen nabij de grens met Syrië. De inlichtingendiensten baseren zich op verhoren van gevangen genomen terreurverdachten.

Luitenant

Al-Zarqawi wordt beschouwd als de luitenant van al-Qaeda-leider Osama bin Laden in Irak. Hij is een van de meest gezochte terroristen ter wereld. Het Amerikaanse leger heeft een prijs van 25 miljoen dollar op zijn hoofd gezet, evenveel als op dat van Bin Laden.

"Natie van de islam, bidt voor de genezing van onze sjeik Abu Musab al-Zarqawi van een verwonding die hij heeft opgelopen op het pad van god", aldus de verklaring van de organisatie Heilige Oorlog in Irak. Het internetbericht meldt niet waar en wanneer al-Zarqawi zou zijn gewond geraakt.

Bomaanslagen

De berichten over al-Zarqawi volgen op een grote operatie waarin Amerikaanse en Iraakse troepen deze week enkele honderden vermeende rebellen hebben opgepakt. De actie moet een einde maken aan de golf van autobomaanslagen in en rond Bagdad, die de afgelopen weken vele tientallen slachtoffers heeft geëist.

Ook dinsdag waren verscheidene plaatsen in Irak het toneel van dodelijk geweld. In de hoofdstad Bagdad kwamen door twee aanslagen vier Amerikaanse militairen om het leven. Drie soldaten kwamen om toen een bom ontplofte en een vierde werd vanuit een auto doodgeschoten. Maandag vonden ook vier Amerikaanse militairen de dood door aanvallen bij Haswa, ten zuiden van Bagdad.

Een aanslag met een autobom, eveneens in Bagdad, kostte het leven aan vijf Iraakse politieagenten. Verscheidene andere politiemannen raakten gewond. Onder de gewonden zijn ook enkele scholieren. De aanslag vond plaats bij een meisjesschool waar veel leerlingen stonden te wachten tot hun eindexamen zou beginnen.

Doden

Door een dubbele bomaanslag in de stad Tall Afar, ten noorden van Bagdad, vonden maandagavond zeker 35 mensen de dood. Ongeveer 25 mensen raakten gewond toen de daders met twee auto's, beladen met explosieven, inreden op een grote menigte mensen. In totaal zijn de afgelopen 48 uur ruim zeventig Irakezen en acht Amerikaanse militairen slachtoffer geworden van aanslagen.

De golf van dodelijk geweld van de afgelopen weken heeft al zeker zeshonderd Iraakse levens geëist en lijkt de spanningen tussen sjiieten en soennieten verder te hebben opgevoerd. De soennieten waren onder Saddam Hussein de bovenliggende partij in Irak, maar zagen na de verkiezingen in januari de macht grotendeels overgaan in sjiitische handen.