DEN HAAG - Parachutisten moeten een extra opleiding krijgen voordat ze mogen springen met de nieuwe, kleinere parachutes. Door de nieuwe valschermen kunnen de parachutisten veel hogere snelheden bereiken dat met de oude, zwaardere parachutes. De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) hoopt met de extra opleiding de sprongen veiliger te maken.

De KNVvL besloot maandag tot de maatregelen, omdat het aantal slachtoffers van verkeerd uitgevoerde sprongen sinds de invoering van de snelle valschermen halverwege de jaren negentig is toegenomen. In de eerste zes maanden van dit jaar vielen in Nederland drie doden en 25 gewonden bij het springen.

Brevet

Parachutisten kunnen in twee opleidingscentra in Nederland een brevet halen en bij verschillende clubs in het land een sprong maken. "Als iemand wil vliegen en wij vinden dat hij daar niet geschikt voor is, kunnen we besluiten hem niet te laten vliegen," aldus KNVvL-woordvoerder I. van Aperen. "Een instructeur weet wat iemand kan."

Ervaring

Ook ervaren parachutisten moeten de extra opleiding volgen voordat ze over mogen stappen op het snellere scherm. "De overstap naar dit materiaal is net iets te ver. Dat moet de extra opleiding ondervangen," stelt Van Aperen.