De Belgische kernreactor Doel 4 is wegens een defect zaterdagavond automatisch afgesloten. Daarmee is nu de hele kerncentrale Doel uitgevallen.

Belgische media schrijven dat er een probleem is in het niet-nucleaire deel van de centrale. Volgens een woordvoerder is de uitschakeling een standaardprocedure en is er geen enkel gevaar voor de omgeving en de bevolking.

Door het stilvallen van de Doel 4 kan de gehele kerncentrale geen elektriciteit produceren. Tegen VRT Nieuws zegt een woordvoerder dat dit geen problemen moet opleveren. 

De reactor zou zondagavond weer worden opgestart, maar dat is om onbekende redenen uitgesteld naar maandag. Daarvoor zal uitbater Engie Elctrabel meer stroom uit het buitenland importeren. Die strom komt vooral uit Nederland en Frankrijk.

De kerncentrale Doel ligt ten noordwesten van Antwerpen, net over de Nederlandse grens. In het verleden heeft de centrale vaker te maken gehad met mankementen. Eind april werd kernreacter Doel 1 uitgeschakeld na een lek in het nucleaire deel. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!