De Irakese hoofdverdachte van de moord op de veertienjarige Susanna F. in Duitsland is zaterdag vanuit Irak in Frankfurt aangekomen. Dat zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer.

Justitie wil de verdachte, de twintigjarige Ali B., kort na aankomst voor de eerste keer verhoren. Hij wordt vermoedelijk zondag aan de rechter-commissaris voorgeleid, aldus het Duitse persbureau DPA.

De verdachte was als vluchteling naar Duitsland gekomen en vluchtte afgelopen week uit Duitsland naar Irak, omdat hij als moordverdachte in beeld kwam.

Hij werd in de nacht van donderdag op vrijdag opgepakt, niet ver van de Turkse grens, in een hotel in Zakho in het autonome Koerdische Noord-Irak. Eerder zaterdag is hij op het vliegtuig naar Duitsland gezet.

Bekentenis

Een hoge politieofficier in Irak zei dat B. een bekentenis heeft afgelegd. Hij zou bevriend zijn geweest met Susanna, maar ruzie hebben gekregen. Toen ze de politie wilde bellen, wurgde hij haar.

Susanna verdween op 22 mei en haar lichaam is pas woensdag gevonden. De moeder van B. heeft tegen Duitse media gezegd dat haar zoon zich niet meer kan herinneren dat hij het meisje heeft omgebracht, omdat hij dronken was.

De moord heeft in Duitsland tot grote verontwaardiging geleid en ook tot politieke acties met het vluchtelingenbeleid als inzet. In Mainz, de woonplaats van Susanna, is zaterdagavond een minuut stilte voor het meisje gehouden. ''Het helpt niet om haat met haat tegemoet te treden", zei een spreker op de bijeenkomst.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!