Meerdere natuurbranden die afgelopen najaar het noorden van Californië teisterden zijn veroorzaakt door problemen met hoogspanningskabels. Dat staat in een onderzoek van de lokale autoriteiten, dat vrijdag is gepubliceerd.

Meer dan tien branden die in oktober vorig jaar uitbraken zijn volgens de onderzoekers vermoedelijk het gevolg van geknapte hoogspanningskabels, omgevallen masten en takken die tegen de kabels waren aangewaaid.

De masten en kabels waren allemaal in bezit van nutsbedrijf Pacific Gas and Electric Company (PG&E). Het bedrijf heeft mogelijk de wet overtreden, stellen de onderzoekers. De bevindingen zijn overgedragen aan justitie.

PG&E laat weten voor zover bekend altijd aan de normen van de staat te voldoen. De branden in het wijngebied van Californië kostten aan 46 mensen het leven en verwoestten bijna 9.000 gebouwen. Honderdduizenden mensen moesten hun huis uit vluchten vanwege het vuur.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!