NEW YORK/MONTREAL - Tientallen bosbranden in het noorden van de Canadese provincie Quebec en een krachtige wind hebben New York en andere grote steden in het noordoosten van de Verenigde Staten in een melkachtige nevel gehuld. Mensen met hartklachten hebben het advies gekregen de ramen dicht te doen en niet naar buiten te gaan.

De rookwolken, waarin de temperatuur opliep tot 38 graden, werden vanuit de brandhaarden in Quebec 2000 kilometer naar het zuiden geblazen. Zij waren tot in Washington te zien en te ruiken. Op auto's en gebouwen in de stad Montreal, ongeveer achthonderd kilometer onder de ergste brandhaarden, ligt een laag as. Door de grote hoeveelheid rook liepen tientallen vluchten vertraging op. Verder kwamen een half miljoen Canadezen zonder stroom te zitten.

Blikseminslagen

In totaal woedden maandag in Quebec 85 bosbranden, waarvan de brandweer er tien nog niet onder controle heeft. De branden zijn begin juli ontstaan door blikseminslagen en hebben al zo'n 200.000 hectare verwoest. Bijna duizend brandweermannen en vrijwilligers proberen uit alle macht de vuren te doven. Honderden mensen zijn al geëvacueerd, meldt de boswachterij in Quebec.

Wachten op regen

Het ziet ernaar uit dat het vuur voorlopig nog zal aanwakkeren, want regen wordt niet eerder dan donderdag verwacht. Een aantal bossen is ten dode opgeschreven, omdat de brandweer daar niet meer blust. Water dat boven de branden uit vliegtuigen werd geloosd, verdampte al voordat het beneden was.