DEN HAAG - Huisartsen protesteren dinsdag vanaf 12 uur in Den Haag tegen de voornemens van minster Hoogervorst om meer marktwerking in de zorg te introduceren. Volgens de politie staan bij het gebouw van de Tweede Kamer tegen de duizend huisartsen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Bekijk video: 'straatreacties' Modem/ Breedband

Tegen 12.30 uur lieten de huisartsen honderden oranje ballonnen op, uitgedeeld door de vereniging van huisartsen-in-opleiding Lovah. De ballonnenactie had als motto 'Laat de zorg geen proefballon zijn.' De manifestatie is georganiseerd door de SP en een aantal professionals in de zorg.

Bemiddeling

Voorzitter B. Vos van de Landelijke Huisartsenvereniging zei tijdens de demonstratie dat bemiddeling in het conflict tussen de artsen en Hoogervorst geen zin heeft omdat er nog niet echt onderhandeld is. Een meerderheid van de Tweede Kamer (CDA en PvdA) pleit voor een bemiddelaar. Als die er toch komt, moet dat dan wel premier Balkenende of iemand uit de VVD zijn, vindt Vos. "Want dat zijn de bazen van Hoogervorst."

Sprekers uit uiteenlopende takken van de zorg hielden de demonstrerende collega's nogmaals voor dat de zorg dreigt te worden uitgeleverd aan de verzekeraars, die in de plannen van Hoogervorst meer macht krijgen. De verzekeraars willen in hun ogen geld gaan verdienen aan de zorg.

Huisarts en actievoerder G. van Loenen riep Hoogervorst op om af te treden of tot inkeer te komen. De hoop van de huisartsen is gevestigd op de Eerste Kamer, die zich begin juni buigt over de zorgververzekeringswet.