NEW YORK - Syrië heeft alle banden met het Amerikaanse leger en de inlichtingendienst CIA verbroken. De stap volgt op beschuldigingen van Washington dat Syrië niet genoeg doet om de stroom van islamitische strijders naar Irak tegen te houden.

Dat zegt de Syrische ambassadeur in de Verenigde Staten in The New York Times van dinsdag. Imad Moustapha stelt dat de Amerikaanse regering heeft besloten "de situatie met Syrië te laten escaleren". Volgens de Syrische diplomaat heeft zijn land er juist alles aan gedaan om maatregelen te nemen, waaronder het opvoeren van grenspatrouilles en het bouwen van blokkades.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt nog niets te hebben gemerkt van een einde aan de relaties. Amerikaanse militaire attachés in de Syrische hoofdstad Damascus doen nog steeds hun werk en ook is er af en toe contact tussen Amerikaanse militairen en hun Syrische collega's langs de Iraaks-Syrische grens.

Debatten

De houding van Syrië heeft de afgelopen maanden binnen de regering-Bush tot intensieve debatten geleid over mogelijke nieuwe stappen tegen Damascus, aldus The Times. Anonieme functionarissen noemen mogelijke acties op militair, diplomatiek of economisch gebied. Maar hoge leden van het Pentagon en het leger relativeren dat. Als het leger al wordt ingezet zal dat op kleine schaal zijn, vertelden zij de Times.

De Verenigde Staten stellen dat leden van het voormalige regime van Saddam Hussein in Syrië een veilig heenkomen hebben gevonden. Vanuit het buurland zouden zij met "ongelimiteerde" hoeveelheden geld de opstand in Irak betalen. Ook komen Arabische strijders vanuit Syrië Irak binnen om daar deel te nemen aan de 'heilige oorlog' tegen de Iraakse autoriteiten en buitenlandse troepen.