WASHINGTON - De piloot die eerder deze maand in het afgesloten luchtruim boven de Amerikaanse hoofdstad Washington voor een 'terreuralarm' zorgde, is maandag zijn vliegbrevet voorlopig kwijtgeraakt.

De man mag zeker een jaar lang geen vliegtuigen meer besturen, aldus verscheidene Amerikaanse media in de nacht van maandag op dinsdag. Na een jaar kan de piloot weer een nieuwe vliegvergunning aanvragen.

Ontruimd

De betrokken man was in een Cessna op weg naar een vliegshow toen hij ongewild een verboden deel van het luchtruim boven Washington binnenvloog. Er klonk direct een terreuralarm en onder meer het Witte Huis werd ontruimd. Twee gevechtsvliegtuigen onderschepten het vliegtuigje en dwongen het tot landen.

De piloot en een passagier werden korte tijd vastgehouden, maar beiden werden uiteindelijk niet in staat van beschuldiging gesteld. Juist maandag werd opnieuw een klein vliegtuig onderschept in het verboden luchtruim. In tegenstellling tot het incident op 11 mei werd er ditmaal geen alarm gegeven.

Wel gingen twee F16-gevechtsvliegtuigen poolshoogte nemen. De piloot van het kleine vliegtuig reageerde direct door weer in toegestaan gebied te gaan vliegen.