BRUSSEL - Een Nederlandse huisarts verdient bijna twee keer zoveel als zijn Belgische collega. Volgens een dinsdag gepubliceerd onderzoek in de Artsenkrant in België heeft een Nederlandse huisarts een bruto-inkomen van 97.000 euro per jaar. Zijn Belgische confrère moet het met 50.000 euro stellen.

Nederland telt één huisarts per 2630 inwoners, terwijl een Belgische dokter slechts zeshonderd mensen bedient. Desalniettemin draait een Belg iets meer uren (zestig per week) dan een Nederlandse geneesheer (58). Dat komt onder meer doordat de Belgische arts meer huisbezoeken aflegt.

Een andere oorzaak is dat Belgen vaker naar de dokter gaan. Ze zijn niet gebonden aan een huisarts, zoals in Nederland het geval is. Soms gaan ze zo lang langs dokters tot ze er één vinden die een bepaald middeltje wil voorschrijven.

Belgische dokters klagen al jaren dat ze ontzettend weinig verdienen. Het onderzoek lijkt hun gelijk te geven: in heel Europa verdienen alleen de Poolse artsen nog minder. Nederlandse artsen staan juist in de top wat inkomen betreft. Alleen hun Duitse collega's verdienen meer.